Bakan Alım: Gerekirse taban fiyata orta düzeyde zam yapılabilir
Son dakika… Habertürk TV canlı yayınında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, ” Gerekirse geçen yıl olduğu gibi asgari ücrete aralıklı zam yapılabilir.’ sözlerini kaydetti.
Bakan Bilgin’in açıklamalarından öne çıkanlar:
Sendikalardan ‘olur’ demesini beklemek doğru değil. Kendi görüşlerini ve taleplerini güçlendirmek için bir şeyler yapıyorlar ve kamuoyu ‘açık sınırın altında’ olduğu için gerçekler yok edildiğinde sorun başlıyor. Ortaya koydukları açlık ve yoksulluk rakamları bilimsel değil. Bu konuda araştırma yaptırdım, minimum fiyattan bahsediyorum. Her yıl yapıyoruz. Bu anketler bir eğilimi tespit etmek için yapılır. Fabrikalarda çalışanlara araştırma yaptırdık. Heyet 3 büyük ilde 8 bin liradan fazla istedi. Bu sayı Türkiye ortalamasında daha azdı.
Sendikalarımızla tek tek görüştük. Sendika başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en değerli şey; Türkiye’de sendikacılığı eleştirmenin gerekliliğinden bahsedeceğim. ‘8 bin liranın üzerinde ne kadar taban fiyat verirseniz işimiz o kadar zorlaşır’ dediler. ‘Neden’ dedim, ‘Toplu sözleşmelerde aldığımız fiyatı aşmanızı istemiyoruz, toplu sözleşmeyi etkiliyor’ dediler. Sendikalarımızın daha pazarlıkçı, aktif ve sonuç alıcı bir söyleme sahip olması gerektiğini ifade etmek için söylüyorum. Buradan Konfederasyonlara da sesleniyorum; En yüksek toplu sözleşmeyi yaptıkları Türkiye’de kaç işyerinde 10 bin liranın üzerinde sözleşme yaptılar? Toplu sözleşmelerinizde belirttiğiniz fiyatlar mı?
“ENFLASYON DÜZENLENMİŞTİR”
Ankara’da 15 marketten alınan fiyatla Türkiye’nin açlık sınırı algısını yönetmek nasıl bir sorumsuzluktur? Bunu şiddetle reddediyorum. Belirlediğimiz asgari fiyat, büyük emekçilerin büyük çoğunluğu tarafından makul bulundu ve buna değer bulundu. Bir matbaada dergi çıkaran arkadaşlarımız beni arayıp telefona bağladılar ve arkadaşlarımız beni alkışlarla karşıladılar. Günümüz kurallarında verilebilecek taban fiyattır. Artık enflasyon sabitlendi. Elektrik fiyatlarında çok az bir düşüş dahi olsa artış yok. Baz fiyattaki artışın tüm fiyatlara yansıyacağını söylemek mümkün değil. Bu artışın enflasyon üzerindeki etkisi sınırlı.
“Gerekirse GEÇEN SENEKİ GİBİ YAPILABİLİR”
Asgari fiyat yüksek belirlendiği için aslında üst fiyatlarda yüzde 100 değil yüzde 60 artıyor. yüzde 70 ile yüzde 80 arasında artıyor. Aşağıdan yukarıya doğru artar. Bu artış vasıflı işgücünde daha fazladır. Alt usta, kadro taban fiyatın bir seviye üzerindedir. Türkiye’de enflasyon kontrol altına alınırsa, asgari ücret reel artışlara denk düşerse, ücretlilerin milli gelir içindeki payı artacaktır. Enflasyon kontrol altına alındı. Önümüzdeki yılın sonunda en kısa sürede yüzde 20’lere düşeceğini varsayıyoruz. Mayıs/Haziran’da yüzde 35-40 düşmesini bekliyoruz. İşçilerimizi koruyan ücret politikasını, asgari ücreti toplu sözleşmelerin üzerinde belirledik. Burada Cumhurbaşkanımızın desteği var. Asgari ücretin üzerindekileri koruyacak bir politika izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Önümüzdeki yılın sonunda yüzde 20’yi görürüz merak etmeyin’ dedi. 1 yıl önce savaş olacağını, salgın olacağını biliyor muyduk? Olağanüstü bir şey olmazsa yıl sonunu geçirmemizi sağlayacak minimum bir fiyat belirledik. Geçen sene temmuz ayında nasıl müdahale ettiysek yine muhteşem kurallara müdahale ediyoruz. İhtiyaç olursa geçen yılki gibi orta düzeyde bir artış yapılabilir.
“TÜRKİYE’NİN MODELİ İHRACAT DAYALI EKONOMİDİR”
Gelişme, büyümenin gerisinde kalır. Büyümeye devam etmelisin. Sürdürülebilir büyümenin kaynakları nelerdir? Türkiye her zaman yüksek faiz, enflasyon ve devalüasyon sarmalı içinde olmuştur. IMF’ye başvuru yapıldı, kredi alındı ve bu sarmal devam etti. Türkiye gerçeğiyle çelişen varsayım; Türkiye borçlanmadan ve cari açık vermeden büyüyemez yaklaşımıdır. Bunları değiştirmek için Türkiye yeni bir politika belirledi. Öyle bilindik bir politika değil. İhracata dayalı bir ekonomi politikasıdır. Türk parasını çok pahalı tutarsanız Türkiye’yi ithalat cenneti yaparsınız. Türkiye’nin son 10 yılda ortalama elektrik açığı nedir, 45-50 milyarın ortasındadır. Bu yılın sonu itibariyle 100 küsur milyar. Türkiye’nin stratejisi enflasyona karşı büyümedir. Tasarruf cebimize koyduğumuz para değil; yatırıma dönüşür.
EMEKLİ VE MEMURLARIN MAAŞ ARTIŞI NASIL OLACAK?
Memur maaşlarının kaydı var. Kamu toplu sözleşmesinde bir unsur vardır. Enflasyon farkını veriyoruz. Enflasyon farkının üzerinde vereceğiz. Kesinlikle Ocak ayında olacak. Kesin bir rakam vermeyeceğim ama enflasyondaki düşüş Aralık ayında da devam edecek. Enflasyon açıklandıktan sonra bu konu üzerinde çalışıyoruz. Tüm bunları değerlendirecek ve alım gücünü destekleyecek oranlarda artış olacak.
Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza kullanabilirsiniz. (iOS, Android)Twitter’da yapabilirsin @haber7Hesabınızı takip edebilirsiniz.
Uygulama mağazası Google Oyun Takip et