Çin’de 2.000 Yıllık İki Saray Binası İçin Kazılan Temeller
XI’AN, 19 Şubat (Xinhua) — Arkeologlar, Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinde 2 bin yıl öncesine ait iki saray binasının temellerini kazdıklarını duyurdular.
Savaşan Devletler Dönemi’nde (MÖ 475-221) Qin eyaletinin başkenti olan Yueyang’ın bir parçası olan yapılar, bugünkü Shaanxi eyaletinin merkezi olan Xi’an’ın Yanliang semtinde bulunuyor. Qin devleti, tüm Çin’i ilk kez birleştirdikten sonra Qin Hanedanlığını başlatmıştı.
Arkeologlar ilk antik kent kompleksini 1980’lerde, ikinci ve üçüncüsünü ise 2012’den sonra keşfettiler. Temelleri kazılan son iki yapı da kompleks 3 ile ilgili.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olan Liu Rui’ye göre, her iki bina da dikdörtgen ve güneye bakıyordu.
Bu keşifte bazı yarım daire biçimli saçak çinileri de gün ışığına çıkarılarak eski saçak çinilerinin kullanımına ilişkin tartışmalara kanıt sağlanmıştır. Arkeologlar ayrıca alanlardan birinde bir klozet kapağı ve kanalizasyon sistemi kalıntıları buldular.
Bu kazı ile, ilk kez Savaşan Devletler Dönemi’nin ortalarında ve erken Batı Han Hanedanlığı’nda (MÖ 202-MS 25) başkentin merkezi bölgelerindeki değerli saray yapılarının dizilişinin genel bir fotoğrafı ortaya çıkarılmıştır. Öte yandan, antik başkentlerin incelenmesi için yararlı olduğuna inanılan, kompleks 3 boyunca uzanan bir merkezi eksen de keşfedildi.