Cinsiyete Duyarlı Bütçe Hazırlamada CHP’li Belediyeler Örnek Alındı
Amasra Belediyesi, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı ile Türkiye’de yerel yönetimler için belediyelerde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme uygulamalarının yaygınlaştırılmasına ve kurumsallaşmasına katkı sağlamak amacıyla “Belediyeler İçin Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” el kitabı hazırladı. Kitapta CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi ve Bursa Nilüfer Belediyesi topluma duyarlı bütçe hazırlayan örnek belediyeler olarak gösterildi.
Amasra Belediyesi, Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı ile “Belediyeler için Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” kitabını hazırladı. Ayşe Kaşıkırık, Dr. Ece Öztan, Hilal Dokuzcan, Melek Toprak ve Sevilay Karapınar’ın katkılarıyla hazırlanan kitap, belediyelerde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme uygulamalarının yaygınlaşmasına ve kurumsallaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Belediyelerin bütçelerini “eril zihniyet” ile hazırladığı ve toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiği tespitinin yer aldığı kitapta, belediyelerin bütçelerini cinsiyete dayalı olarak hazırlayıp onaylamaları ve belediye meclislerinde eşitlik komisyonu kurulması gerektiği öneriliyor. .
Kitapta yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyete dayalı itirazları ve bunlara verilen yanıtlar şöyle sıralanıyor:
“Biz zaten küçük bir belediyeyiz, bu bizim için imkansız”: Kadın ve erkek kullanıcı oranları, her belediyenin kendisine ayrılan kaynağı karşılaması mümkün.
“Kaynaklarımız ve bütçemiz çok kısıtlı, ana kalem zar zor yetiyor”: Bütçe kesintileri, yükün hangi toplumsal kesimlere ait olduğunu belirlemeye yardımcı oluyor.
“Bu konuda çalışacak uzman bir ekip yok”: Bu alanda üniversiteler, STK’lar ve uluslararası kuruluşların desteklerinden yararlanmak mümkündür.
“Belediye birimlerinde bütçe süreci bu kadar katılımcı yürütülmüyor”: Her zaman adım atma imkanı var.
Kitapta, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Bursa Nilüfer Belediyesi toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme konusunda Türkiye’deki iyi uygulama örnekleri eşliğinde anlatıldı. Kitapta ayrıca söz konusu belediyelerin yerel eşitlik birimi oluşturduğu ve süreci takip ettiği belirtiliyor.